Eilen, keskiviikkona, vietettiin Ötökkäpäivää aamun sadekuuroista huolimatta lopulta kesähelteisissä merkeissä. Untamalaan väkeä kokoontui liki 30 henkeä. Mukana oli tuttuja paikkakuntalaisia, loma-asukkaita, toimittajia ja joku vartavasten kauempaakin saapunut osallistuja.

Oppana hyönteismaailman ihmeellisyyksiin toimi Juhani Itämies, Oulun yliopiston eläinmuseon entinen johtaja ja nykyinen kesäeurajokelainen. Hänen hauskaa, selkeää ja asiantuntevaa opastustaan kuuntelivat mielenkiinnolla kaikki nuorimmista osallistujista edistyneempiin hyönteisharrastajiin. Ja kaikkiin yleisön esittämiin kysymyksiinkin löytyi vastaus saman tien.

Päivän ehdottomasti hienoin kokemus oli tämä pussikoi. Se oli kuin vartavasten meidän ihmeteltäväksemme ja kuvattavaksemme asettunut Untamalan kalmistoalueella kangasajuruoholle, joka on sen ainoa ravintokasvi.  

Välillä hypättiin hetkeksi myös kasvimaailman puolelle. Pitihän toki katsastaa myös Untamalan kuuluisat saunio- ja ketonoidanlukot, joita tänä vuonna on löytynyt alueelta aivan häkellyttävän paljon. Ja Kimmohan niitä tietysti löytää ja esittelee.

Koppiskuopat ja Arkeologikeskuksen nurkalla oleva valorysä tyhjennettiin ja niiden sisällöt tuotiin sisälle tutkittaviksi.

"Herkkuja on siinä monenlaista..." Ainakin kaapuyökkösen, maltsayökkösen, saaristoraanuyökkösen, pikkukiitäjän ja poppelikiitäjän saattaa tarkkasilmäinen kuvasta löytää. Oikeassa alakulmassa on levityslauta, jolla kokoelmiin aikanaa päätyvät perhoset oiotaan esittelykuntoon.

Herkuista puheenollen: Teija toimi Museoviraston puolesta Arkeologiakeskuksen emäntänä tällä kertaa ja tarjoili kaikille raikkaita ja tervetulleita virvokkeita. Niistä ei ole kuvaa...

Untamalan päivätilaisuuden jälkeen jatkettiin Ötökkäpäivää Uudenkaupungin puolella Kalannin Kalmumäellä. Liekö syynä jokin projektikoordinaattorille tapahtuman tiedotuksessa käynyt kömmähdys vai mikä, mutta täällä paikalla oli vain pari osallistujaa. Kohde kuitenkin oli yhtä mielenkiintoinen. Tässä hypistellään keskellä keltamataraa syövää pikkukiitäjän toukkaa, vasemmalla ahoneilikkaan mieltynyttä ja oikealla mäkitervakosta tykkäävää neilikkayökkösen toukkaa.

Lopuksi vielä KIITOS KAIKILLE OSALLISTUJILLE sekä JÄRJESTELYISSÄ MUKANA OLLEILLE eli Jussille, Teijalle, Kimmolle ja Iirolle!

Ja päivänmietelause: