Viimeviikon maanantaina niitettiin talkoilla Laitilan Pappilanmäen ketoa. Laitilan seudun ympäristöyhdistyksen kolmatta kertaa organisoimassa tapahtumassa oli osallistuja vain kourallinen. Ehkäpä helteinen sää oli uuvuttanut muut talkoilijat.

Suuri osa alueesta kuitenkin saatiin niitettyä ja heinät haravoitua kasoihin poiskuljetusta odottamaan. Tänä vuonna keskityttiin niittämään alueen rehevää Pappilantien puoleista alaosaa, koska ylärinteen karumpi keto alkaa näyttää jo oikein hyvältä muutaman vuoden niittotalkoiden jäljiltä. 

Pappilanmäkeä ei ole julkaisuissa mainittu perinnemaisema-alueena eikä sieltä myöskään tunneta muinaisjäännöstä. Alueella on kuitenkin edustavaa ketokasvillisuutta. Niiden joukossa on myös monia rautakautisen asutuksen läheisyydestä kertovia arkeofyyttejä eli muinaistulokkaita. Tänä vuonna Pappilanmäeltä on havaittu ainakin: mäkikaura, sikoangervo, pölkkyruoho, ketomaruna, ketoneilikka, keltamatara, kangasajuruoho, mäkitervakko, huopakeltano, katkeramaksaruoho, hietalemmikki ja pystykiurunkannus. Sekä kuvassa oleva harmio.
 
Tulossa olevia perinnemaisemien hoitotalkoita on elokuun aikana projektin alueella ainakin kahdet: lauantaina 21.8. niittopäivä Laitilan Kodjalan Lukkalassa ja tiistaina 24.8. laukkaneilikan hoitotalkoot Uudenkaupungin Lokalahdella.
 
Lukkalan alueella sijaitsee suojeltu katajaketo sekä rautakautinen muinaisjäännösalue. Se on maisemallisesti upealla paikalla Uudenkaupungintien varressa. Kuvissa on samaa maisemaa toukokuun lopulla ja viime viikolla kuvattuna.
 
Hoitamattomana Lukkalan alue on kuitenkin pahoin rehevöitynyt ja alkanut kasvaa umpeen. Pusikkojen suojista löytyy mm. komeaa kiviaitaa.
 
Lukkalan niittopäivässä on mahdollista tutustua eri niittomenetelmiin, joita maisemanhoidossa käytetään. Lisäksi kerrotaan alueen perinnemaisemasta, muinaisjäännöksistä ja hoitosuunnitelmasta. Tapahtuma alkaa klo 12 ja siihen toivotaan ennakkoilmoittautumisia, jotta työvälineitä ja talkooeväitä riittää kaikille. Myös omat viikatteet ja haravat voi ottaa mukaan. Lisätietoja antaa projektivastaava.
 
Uudenkaupungin Lokalahden laukkaneilikan hoitotalkoot puolestaan järjestetään tiistaina 24.8. kello 17:30 alkaen Hermansaaren niityllä ja Kankareenhaan kedolla. Oman haravan tai viikatteen voi ottaa mukaan ja talkoolaisille on luvassa iltapalaa. Talkoista vastaavat Uudenkaupungin Ympäristöyhdistys ja Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiiri.
 
Laukkaneilikka on uhanalainen ja rauhoitettu ruohosipulia muistuttava kasvi, jonka kukinto on vaaleanpunainen. Se kasvaa matalakasvuisella kedolla, siksi heinittyminen ja umpeenkasvu ovat sille suuri uhka.
 
Laukkaneilikkatalkoissa niitetään heinikkoa laukkaneilikan elinympäristöjen turvaamiseksi. Sen elinympäristöjä on hoidettu ja seurattu Lokalahdella vuodesta 1993. Laji on Lokalahden tunnuskasvi. Vakka-Suomen arvokkaat maisemat ja muinaisjäännökset -projektin toiminta alueella sitä kasvaa myös ainakin Laitilan Untamalassa.