Näillä näkymin vuoden viimeiset projektin omat perinnemaiseman hoitotalkoot pidettiin tiistaina 12.10. Ilmeisesti ahkerat talkoolaisemmekin alkavat jo olla syysväsyneitä tai peräti siirtymässä talviteloille. Tällä kertaa mukana oli vain pieni mutta pippurinen joukko. Siitä huolimatta jokainen kantoi risunsa kasaan, kuten kuvasta näkyy...

Laitilan Vaimaron kylässä sijaitseva Kaupin niitty on inventoitu paikallisesti merkittäväksi perinnebiotoopiksi. Se on tänä kesänä ollut mukana hankkeemme perinnemaisemien hyönteisinventoinnissa ja sieltä on tässä yhteydessä löytynyt monia uusia arvokkaita perinnemaisemakasveja, mm. ketonoidanlukko, ahdekaunokki ja kissankäpälä.

 

Talkoiden tavoitteena oli raivata perinnemaisema-alueelta jo viime talvena kaadetut puut ja polttaa ne viereisellä pellolla. Iso kasa kuivaa katajaa ja muuta risua ja rankaa kertyikin sänkipellolle iltapäivän ja alkuillan aikana. Koko hehtaarin laajuista aluetta ei kuitenkaan ehditty putsaamaan tällä joukolla.

Kovasta tuulesta huolimatta usakalsimme sytyttää rovion ja poltella risut pikkuhiljaa siinä. Tuulikin tyyntyi vähitellen.

Illan alkaessa hämärtyä oli risut poltettu, rovio hiipumassa ja oli aika siirtyä talkoiden odotetuimpaan osaan - makkaranpaistoon. Sitähän ei kukaan halunnut jättää väliin vaikka osalla meistä oli jo nukkumaanmenoaikakin melkein ohi.

Osittain vielä kovin tiheän katajikon harvennus jatkuu kuulemma ensi talven aikana ja ehkäpä talkoillemme täälläkin taas tulevana kesänä uudella innolla!